2008. október 29., szerda

nemez kicsikacsa


nemez napocska


nemez szív


gyöngyös


nemez-az






nemez maci

A Brummogó Barna Bocsoknak:)

nemez cica

Nyáu-nyáu:)

további kellékek



Gyöngyök,kitűző-,fülbevaló-,gyűrű alapok,csengők...és egyebek.

nemez labdacsok


TŰNEMEZELÉS

Tűnemezelés:

A nemez egy ősi textilanyag, melyet gyapjúból langyos, szappanos vízzel kell összedolgozni. Az iparosítás óta azonban a gépek már szárazon is elő tudják állítani a filcet speciális tűk segítségével. Az úgynevezett "szakállas" tű fel-le mozgásával a gyapjúszálak összenemezesednek. A tűn található apró kampók lefelé magukkal ragadják a szálakat, felfelé pedig akadálymentesen kicsusszannak. Minél többször halad át a tű az anyagon, annál tömörebb, stabilabb felületet hoz létre. A kézi tűnemezelés első hírnökei a kisiparos David & Eleanor Stanwood volt az 1980-as évek elején. Mára a hobbi kézművesek körében világszerte elterjedt.

Kellékek :


Gyapjú: használhatjuk természetes színében vagy festett vátozatát, az úgynevezett "mesegyapjút". Bármelyik kreatív vagy hobbiboltban kapható, többfajta kiszerelésben.
Nemezelő tű: többféle méretben létezik a filcesítendő felülettől függően, (finom,közepes,durva)illetve olyanokkal is találkozhatunk, amelyek fa vagy műanyag markolattal rendelkeznek, esetleg több tűt is egybefognak.
Alátét: használhatunk szivacsot, expandált polisztirolhabot (hungarocell, nikecell) vagy egy nagyobb kefét is. A lényeg, hogy puha és viszonylag vastag legyen, mert kemény felületen eltörhet a tű, illetve a gyapjún nem érjük el a kívánt hatást.
Gyűszű: mikor kézbe vesszük az anyagot pici formák, élek alakításánál, védelmet nyújt az ujjaink számára, nélküle komoly sérüléseket is szerezhetünk.

Technika :

A gyapjút tegyük a szivacsra és szurkáló mozdulatokkat dolgozzuk a szálakat egymásba. Függőlegesen és dőlt szögben is szurkálhatunk.Időnként szedjük fel a gyapjút a szivacsról, mert a túl erős szurkálás hatására "beledolgozódik"...szóval nehéz lesz leszedni.
Ha pl. egy macit szeretnénk csinálni akkor előbb a test alapját képező, legnagyobb részt kell elkészíteni. A jó alap szoros és tömör, így a hozzákapcsolódó részek rádolgozása is egyszerűbb lesz.
(forrás:Wikipédia)

műhelymunka ( őskáosz )