2010. február 7., vasárnap

Bábkészítés

Nagy fába vágtam a fejszémet.Már hetek óta érik bennem a gondolat, hogy gyártok egy olyan egyszerűbb bunraku bábot mint amit a Szegény ördögben használunk.Beszereztem minden kelléket aztán olyan Hűbele Balázs módjára neki is estem faragni egy hungarocell tömböt...az eredmény siralmas...a konyhánk tele hungarocellel a szemem meg könnyekkel.Pár napig pihentettem a dolgot, aztán rájöttem , hogy sürgősen kell nekem egy kézi hungarocell vágó!!!Utána néztem a neten és nem is olyan bonyolult megépíteni. Itt sok tanácsot találtam. Szerencsére kiderült,hogy még ezzel se kellett bajlódnom mert egy remek tervezőnk már gyártott a bábszínháznak egyet.Kölcsönkértem a gépek és kaptam hozzá olyan hungarocellt ami nem morzsálódik annyira.

Hungarocell vágó :

Az internetről leszedtem pár képet Corelineról.Szemből és profilból is kell.Photoshop-al egyeztettem a méreteket,kivágtam,aztán rárajzoltam a hungarocellre:

Érdemes a profilos oldallal kezdeni a vágást:

Miután a nagyját kivágtam sniccerrel folytattam a fej kialakítását:


Végül dörzspapírral simára csiszoltam:
Az eredetileg tervezett fejre sajnos nem hasonlít...de szerintem sok gyakorlással az is sikerülni fog.Most elégedett vagyok ezzel is.Ha minden jól megy holnap beépítem a nyakát és kasírozom.

2 megjegyzés:

Mélisande írta...

Szia,
Most találtam rád! Én is eljátszottam a gondolattal, hogy ha nem is ilyen profi bábut - nagyon szép lett a végeredmény - de amolyan "művészi baba" szerűséget készítek. A testét megvarrná, de a fej az gondot okozott, és eszembe jutott, hogy gyerekkoromban olyan bábjaim voltak, amiknek a feje (asszem) papirmarséból volt. Erre itt a Te hungarocel fejeű bábod, most megint piszkálja a csőrömet hogy kellene. Köszönöm a munkafolyamat bemutatását!

Unknown írta...

Szia Kiky. Nekem nagyon tetszik ahogy a bábukat készíted és meglepően olcsó kölcségből. Igazából a faterom Marionetten játszik és elég sok fajtával legalább 20 éve. Van több bábuja is és a zongorás bábuját szeretné úgy megoldani, hogy kiugorjon a szeme ill. nyújcsa ki a nyelvét. Lehet, hogy furcsán hangzik de megoldható. Szeretném kérni a segítségedet ha lehet, hogy miként tudnám ezt megopldani. Tudnál ebbe segíteni nekünk tanácsilag? Megköszönöm. Endre. info.endre@gmail.com